Kategóriák

2008. szeptember 2., kedd

A blog címéről

Nem írtam még arról, honnan van a blog címe. Nem saját kútfejemből való ugyanis. Egyik, halála után elakadó, majd hozzánk segítői beszélgetésre érkező lélek - Emil - után használom a "szépen élni, szépen meghalni" fogalompárt. Használom, mert szépnek és kifejezőnek találom címként ide.
Szeretném megmutatni a címadó fogalompár "holdudvarát", azaz Emil azon gondolatait, amely során a fenti kifejezéseket használta. Idézek a vele folytatott beszélgetésből:

Emil: Azt hisszük, a halál után megváltozik minden. Amit ott nem oldottál meg (a földi életedben) az itt is gondot okoz (a halál utáni állapotban). Gyáva vagy ott, gyáva leszel itt is. Csak a helyszín más. Ez nem sokban különbözik attól. Ott is sétáltam az emberek között, mindegyiken különböző ruha, s mindenki motyorogta a saját élete kérdését: "Miért hagytál el Malvin?…" Nem kéne olyan nagyon sürgetni a halált. Szépen élni, szépen meghalni ugyanaz. Szépen meghalni nem lehet szép élet nélkül. Aki szépen élt, megélte vágyait, tette a dolgát, az szépen hal meg. Aki nem, az viseli a saját béklyóját. A sajátját. Tied a béklyó, magadnak csináltad. Nem a társadalom, nem a feleség adta rád. Tied. És ezt innen jobban látni.



Nincsenek megjegyzések: